Zekeriya Mutlu’nun Feryadı

ESNAF ÇARESİZLİK İÇİNDE ERİYOR,

KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK…

Esnaf; devletine ve ülkesine sadakatle bağlı, kazandığıyla yetinen, toplumun orta direği ve dayanışmanın, barışın, demokrasinin de “sigorta”sıdır.

Esnaf ve sanatkâr geçinemiyorsa, yarınına güvenemiyorsa, karamsarsa, huzursuzsa, bilelim ki; toplumun diğer kesimleri de huzurlu değildir.

Benim de üyesi olduğum ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de hiç aksatmadan katıldığı İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun 94.’ncü toplantısında İzmir Depremi ve Covid-19’un toplumun çeşitli kesimlerinde, bu arada esnaf ve sanatkârlar kesiminde neden olduğu sorunlar ele alındı. Ayrıca; bu dönem içinde Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar ile esnaf ve sanatkârın yaşadığı sorunlar ayrıntılı bir şekilde görüşüldü. İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu toplantıda yaptığı konuşmada; “kırmızı alarm” verdi, “bıçağın kemiğe dayandığını, esnafın zorda olduğunu ve dayanacak gücünün kalmadığını” söyledi.

Zekeriya Mutlu ki; iyimser, sorunları büyütmeyen, dayanışmayı önceleyen, çözüm odaklı bir kişiliğe sahip…

Eğer; Zekeriya Mutlu, “bıçak kemiğe dayandı, esnaf zorda, dayanacak gücü kalmadı…” diyorsa, bilelim ki; esnafın “isyanı”nı dile getiriyor.

Esnaf; en zor zamanlarda, tereddüt etmeden devletin yanında durmuş, birlik-beraberliğe, dayanışmaya öncülük etmiştir.

İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu; “esnafın deprem mağduru, pandemi mağduru olduğunu, 150 bin ailenin, en az 600 bin kişinin geçim sıkıntısında bunaldığını” söylüyor, “geç kalmadan devlet, yardım elini uzatsın” diyor.

Zaman; Zekeriya Mutlu’nun sesine, feryadına, çığlığına “kulak verme” zamanıdır.

ESNAFIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu; depremin ve pandemi sürecinin esnaf ve sanatkârı “dayanılmaz” noktaya getirdiğini anlattığı açıklamasında “BIÇAK KEMİĞE DAYANDI, ESNAF ÇERESİZLİK İÇİNDE, DAYANACAK GÜCÜ KALMADI, ERİYOR, KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK..”dedi.

Mutlu’nun bu sözleri bir “haykırış”dır. Ülkemizi yönetenler, bu “haykırış”a kayıtsız kalmamalı.

Mutlu açıklamasında özetle şunları söyledi:

ESNAF NE İSTİYOR?

Esnaf depremden sonra yardım görmedi. Bunun yanında Covid-19 tedbirleri nedeniyle de 40 bin 203 işyerinin faaliyeti ya durduruldu, ya da sınırlandırıldı. Bu durum 150 bin aileyi, 600 bin kişiyi sıkıntıya soktu.

Esnaf borcunu, kirasını nasıl ödeyecek, ailesinin sağlık, gıda, eğitim ihtiyacını nasıl karşılayacak, evine nasıl ekmek götürecek?

  • Acil tedbirlerle esnafa kira desteği verilmeli,
  • 2020 yılı vergi ve SGK prim muafiyeti tanınmalı,
  • Asgari ücret kadar karşılıksız nakdi yardım yapılmalı,
  • İşyeri kapalı olduğu için elektrik, su, doğalgaz ödemeleri ile yükümlü olmamalı.

ESNAF DEPREM MAĞDURU

Mutlu; “İzmir esnafının deprem mağduru olduğunu, depremde işyeri yıkılan, evi veya dükkanı zarar gören, kiracı esnafa hiçbir yardım yapılmadığını” anlatarak “TESKOMB aracılığıyla 50 bin TL’ye kadar hibe verileceği açıklandı, ancak; askıda kaldı. Ne kefaletlere, ne de bankalara hiçbir talimat verilmedi.”dedi.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

Mutlu; açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

Esnaf ve Sanatkârlar pandemiden en fazla etkilenen kesim olduğu halde, devletin yanında durdu. Artık BIÇAK KEMİĞE DAYANDI.

Bir dakika bile beklemeden acil kararlar alınmalı, faaliyetleri durdurulan ve çalışması sınırlandırılan üyelerimize yardım yapılmalı.

Sonuç olarak: Esnaf vatanına, devletine, milletine sadakatle, sevgiyle bağlıdır, en zor şartlarda devletinin yanında konumlanır.

Esnaf toplumun “orta direği”dir, demokrasinin de sigortasıdır.

Her zaman sağduyuyu seslendiren İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu’nun “haykırışı”na kulak verelim.

Ege Postası köşe yazısı link
http://www.egepostasi.com/yazar/zekeriya-mutlu-nun-feryadi-esnaf-caresizlik-icinde-eriyor-kaybedecek-zamanimiz-yok-/113016