Tarihi Kemeraltımıza Sahip Çıkalım…

  • Ana Sayfa
  • Tarihi Kemeraltımıza Sahip Çıkalım…

Kentleri ilgi odağı yapan, markalaştıran ve geleceğe taşıyan temel özellikler; meydanları, tarihi ve kültürel değerleri ile uygarlıklara evsahipliği yapma niteliğidir.

Kentler; sadece sosyal ve fiziksel yaşam alanı olmanın ötesinde geçmişten geleceğe bir yolculuğu anlatan ve aynı zamanda toplumların da “gelecek vizyonu”dur.

Tarihi değerlerinden, sosyo-kültürel dokusundan uzaklaştırılan, koparılan kentlerin “gelecek vizyonu” olamayacağı gibi, zamanla “marka değeri”de aşınır.

Günümüzde, ülkelerle birlikte kentler de “rekabet” ve “yarış” içindedirler.

Bu “yarış”ın ana unsurları da; ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini koruyarak geleceğe taşımak ve “marka değer”ini sürdürülebilir kılacak “sosyal bilinçlenme”yi “canlı” tutmaktır.

Bu bağlamda; İzmir’in en önemli “marka değerleri”nden olan Tarihi Kemeraltı da; sadece içinde esnafı barındıran bir “ticari alan” değil; aynı zamanda “uygarlıklar tarihi”ni de anlatan geçmişle gelecek arasındaki “medeniyet köprüsü”dür.

Bu nedenle; Kemeraltı’nı “tarih bilinci” ve “duygusal coşku”yu kıskançlıkla korumak; hepimiz için ötelenemez bir ödevdir.

Kemeraltı; çocukluğumuzda ailelerimizin bize bayramlarda sevinç yaşattığı, hayallerimizi süslediği, daha sonra da bizim, geçmişten geleceğe “duygusal” köprüler kurduğumuz “gizemli” bir dünyadır.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı; İzmir’in “yüzük taşı”, vitrini, yerli ve yabancılar içinde davetkâr bir ilgi odağı, cazibe merkezidir.

KEMERALTI 7/24 YAŞATILMALI                                 

Kemeraltı; bugün olduğu gibi yalnızca gündüzleri değil; 24 saat canlı, renkli, eğlenceli bir yaşamı hak ediyor.

Güvenlik kaygısının yaşandığı karanlık sokaklar, hava karardığında kapanan işyerleri, ulaşım ve otopark problemi, esnafın yaşadığı sorunlar; Kemeraltı’nın kaderi olmamalıdır.

Bu tablo; İzmir’in sembollerinden olan ve her köşesinin uygarlıklara ev sahipliği yaptığı, tarihe tanıklık ettiği tarihi, sosyal ve kültürel dokusuyla, kimliğiyle ve gelecek vizyonuyla örtüşen bir tablo değildir.

KEMERALTININ UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASINA YOLCULUĞU

Tarihi Kemeraltı; bir yandan sorunlar yaşıyor, diğer yandan da “UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI” olmaya hazırlanıyor.

Vizyoner, çağdaş değerleri özümsemiş, ufku açık Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer; “uygarlık mirası” Kemeraltı’nı “insanlığın ortak değeri” olarak geleceğe taşıyacak projeleri hazırlıyor; bu bağlamdaki diğer projelere de destek veriyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer; 200 milyon TL’lik bir yatırımla, e-Kemeraltı projesine verdiği destekle Kemeraltı’nı gündemde tutuyor.

Tarihi Kemeraltı’nı geleceğe hazırlama kapsamında Havra Sokağı’nda alt yapı çalışmaları tamamlandı, karanlık sokakları aydınlatma projesiyle de esnafın satış yapacağı süre uzatılmış oldu.

Öte yandan; e-Kemeraltı Projesi’nin tamamlanmasıyla da esnafın “sanal platform”da ticaret yapması da sağlanmış olacak ve bu konudaki esnafa yönelik eğitim çalışmaları da başlatıldı.

Bu arada; Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin’in konuk olduğu TV 35’de hazırlayıp sunduğum Mercek programında hedefini özetle;  “Kemeraltı’nda birlik-beraberliği sağlamak, çarşının geleceğini planlamak, geceleri de müzik eşliğinde bir çarşıyı hayata geçirmek. Eğitimle esnafın kalitesini artırmak. Derneğe siyaseti sokmamak ve çarşıyı yeniden cazip hale getirmek.”şeklinde anlattı.

KEMERALTI ESNAFI ZORDA

Yaşadığımız pandemi süreci; ekonominin tüm dengelerini bozdu, alt-üst etti.

Kemeraltı esnafı da, pandemi sürecinden olumsuz etkilendi.

Bir yılı aşkın bir süredir esnaf; siftah etmeden dükkanını kapatıyor.

Esnafın ticari yaşamı adeta “felç” olmuş durumda.

Esnaf “çek”ini, senedini, borcunu, elektrik-su-doğalgaz faturasını, kirasını ödeyemiyor.

İflaslar ve kapanan işyerlerinin sayısı artıyor.

Bu koşullarda, devletin olanakları ölçüsünde esnafa verdiği “sınırlı” nakit destek de, can çekişen esnafı soluklandırmada yetersiz kılıyor.

Çözüm; esasen borç batağında çırpınan esnafı yeniden borçlandırmak değil; “yeterli” nakit desteğiyle “hibe” yoluyla esnafa “cansuyu” vermektir.

Sonuç olarak: Uygarlık mirası, insanlığın ortak değeri Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı UNESCO Dünya Kültür Mirası olmaya hazırlayalım.

Ege Postası köşe yazısı link

https://www.egepostasi.com/tarihi-kemeraltimiza-sahip-cikalim-makale,113056.html