Sağlık Sistemimizin İyilik Melekleri: Hemşireler

  • Ana Sayfa
  • Sağlık Sistemimizin İyilik Melekleri: Hemşireler

Geride bıraktığımız hafta, TV 35 Kanalı’nda “Sağlık Sistemimizde Hemşirenin Önemi” konulu ilgiyle izlenen bir program gerçekleştirdik.

Program konuğumuz “Yüksek Lisanslı” ve “doktora programı”nı tamamlama aşamasında olan Uzman Hemşire, Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Ebru Melek BENLİGÜL’dü.

Kamu yararına hizmet veren Türk Hemşireler Derneği’nin İzmir Şube Başkanı Ebru Melek BENLİGÜL; pandemi sürecinde, “insanı sağlıklı yaşatmak” temel felsefesiyle kendi yaşamlarını tehlikeye atarak özveriyle çalışan hemşirelerin çalışma ortamları, karşılaştıkları zorluklar, sorunları ve beklentileri konusunda “meslek disiplini” anlayışıyla ayrıntılı bilgi verdi

Kamuoyu, Ebru Melek BENLİGÜL’ün şahsında sağlık sistemimizin “güzel ve gülen yüzü, iyilik meleği” hemşirelerimizi bir kez daha görmek ve tanımak olanağını buldu.

Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanlığı görevinin yüklediği sorumluluğun yanında, “akademik” çalışmalarını da yürüten, ulusal ve uluslararası çok sayıda toplantı ve panelde düzenleyici, konuşmacı ve yönetici olarak “etkin” rol üstlenen “hakemli” dergilerde “ödüllü” makaleleri yayınlanan Ebru Melek BENLİGÜL; pandemi sürecinin tüm sağlık çalışanları üzerinde oluşturduğu “tahribat”ı ayrıntılı bir şekilde anlattı.

SAĞLIK MESLEK YASASI

BENLİGÜL; Sağlık Bakanlığı’ndan ve Devlet’ten beklentilerini de, “Sağlık Meslek Yasası’nın çıkarılması, hemşirelere 3600 ek göstergenin verilmesi, pandemi sürecinde yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının görev şehidi sayılması, sağlık çalışanlarının özlük haklarının ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi” olarak özetledi.

HEMŞİRE; SAĞLIK ORDUMUZUN KALBİ

Sağlık çalışanları; doktoruyla, hemşiresiyle, hasta bakıcısıyla ve temizlik personeliyle bir bütündür, biri diğerinin tamamlayıcısıdır.

COVİD-19 süreci bir kez daha göstermiştir ki; sağlık çalışanı olmak; özveriyi, insan sevgisini ve insanı yaşatma iradesini “ön kabul” olarak benimsemek demektir.

Sağlık çalışanı; din, dil, ırk, renk, yaş ve cinsiyet ayrımı yapmadan insanı kucaklayan kutsal, bir o kadar da “saygın” bir mesleği temsil ediyor.

Savaş” yoğunluğunda ve ağır risk ortamında geçen COVİD-19’la mücadele sürecinde haftalarca, aylarca evinden, eşinden, çocuğundan, ailesinden, sevgilisinden, sevdiklerinden, sevenlerinden uzak, “virüs” riski yüklenerek hastalarını iyileştirmek için gece-gündüz hizmet veren sağlık çalışanlarımızdan (Hemşire, Doktor, hasta bakıcı, hizmetli, ambulans şöförü)200’ün üzerinde “GÖREV ŞEHİDİ” verdik, yüreğimiz dağlanarak “şehit” vermeye de devam ediyoruz.

Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve ulusumuza sabır ve başsağlığı diliyorum, ruhları şad, mekanları cennet olsun.

SAĞLIK HİZMETİNİN KALİTESİ

Her meslek önemlidir, değerlidir. Ancak; insanı yaşatmak eğitimi ve iradesiyle yetiştirilen doktorluk ve hemşirelik mesleği; çok daha önemlidir, değerlidir, kutsaldır.

Sağlık hizmetinin kalitesini hastane binalarının konforu, yatak sayısının fazlalığı değil; doktorun, hemşirenin, diğer sağlık çalışanlarının niteliği, özverisi, mesleğine, yeminine bağlılığı, insan sevgisi ve insanı yaşatma azmi belirliyor.

Bu arada; hemşirelik mesleği kutsaldır, temelinde de sevgi, şevkat ve özveri vardır.

Hemşire; sağlık sisteminin kalbidir, sağlık hizmetindeki başarının belirleyicisidir, doktorun da yardımcısı ve en yakın çalışma arkadaşıdır.

Diyebiliriz ki; sağlık ordumuzun “kurmay”ları olan doktorlar ve hemşireler; hastalarına umut ve yaşama sevinci veren, aynı zamanda sağlık sistemimizin de güzel ve gülen yüzleridir.

Dileğim; ayaklarına taş değmesin.

Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı BENLİGÜL; programda ”çok ağır, riskli ve yaşamsal hizmet veren hemşirelerin maaşlarının yoksulluk sınırının altında, açlık sınırının da hemen üzerinde olduğunu ve ek ödemeler konusunda da sorunlar yaşandığını” dile getirdi.

BENLİGÜL; ayrıca, “COVİD-19 sürecinde, özellikle “yoğun bakım” hemşirelerinin çalışma koşullarının çok ağır olduğunu, virüs yükü taşıdıklarını, evlerine gidemediklerini, dinlenemediklerini, izin, istifa ve emeklilik haklarını da kullanamadıklarını” vurguladı.

COVİD-19’la savaşta, cephede en büyük mücadeleyi hemşireler, özellikle de “yoğun bakım” hemşireleri veriyor.

Sağlık sistemimizin “taşıyıcı sütun”u olan ve en ağır yükü yüklenen hemşirelerin özlük haklarının iyileştirilmesi, refah düzeylerinin yükseltilmesi; devletin görevi olma yanında, özünde; bir “insanlık görevi”dir.

Eş, anne, sevgili, arkadaş, sırdaş ve fedakarlık simgesi olan Atatürk Cumhuriyet’inin hemşiresi; aynı zamanda çalışkan, etik değerlere bağlı, cesur, bilgili, yetenekli, donanımlı ve “sevgi pınarı”dır.

Doktorların, hemşirelerin, bütünüyle sağlık çalışanlarının “ÖLÜYORUZ, TÜKENİYORUZ, SESİMİZİ DUYUN” feryadına kulak verelim.

Sonuç olarak: Sağlık çalışanlarımız; sağlığımızın sigortasıdır.

Ege Postası köşe yazısı link
http://www.egepostasi.com/yazar/saglik-sistemimizin-iyilik-melekleri-hemsireler-/113019